Bahagian Pembangunan Akademik

• Merancang mempertingkatkan kualiti program akademik (murnikan ayat yang sesuai)
  • Menjadi urus setia bagi Mesyuarat Jawatankuasa Pengajian Akademik Universiti (JKPAU)
  • Mewakili UniSZA ke Menyuarat Majlis Pengurusan Kualiti (MPQ)
  • Bertanggungjawab memaklumkan tentang pekeliling, polisi, dasar, iklan dan maklumat terbaharu tentang program baharu anjuran KPM
  • Menyelaras proses pemantauan dan penilaian program akademik melalui aktiviti semakan kurikulum
  • Mengurus hal-hal berkaitan dengan dokumen program untuk dimajukan kepada MQA/KPM.
  • Memantau perkembangan program akademik melalui Indeks Daya Saing Program Akademik (IDSPA)

SEKSYEN FLEXIBLE EDUCATION WITH SOUL (FLEXS)

• Pembangunan model penerapan integrasi Flexible Education with Soul (FLEXS) dalam program akademik melalui empat fokus berikut:
  1. Gaya hidup sejahtera
  2. Ta’lim wa tarbiah
  3.  Hubungan Insaniah
  4.  Pembangunan Murabbi
  • Menyelaras pengukuran kursus kefahaman   FLEXS.
  • Mengkaji keberkesanan intergrasi FLEXS di dalam program akademik.

Bahagian Transformasi Akademik

SEKSYEN KURIKULUM TERSEDIA MASA HADAPAN (FRC)

• Mengkaji, membangun, memberi khidmat nasihat dan menyelaras dokumentasi berkaitan amalan pendidikan berasaskan hasil atau Outcome Based Education (OBE) dalam sistem OBE UniSZA
  • Menyelaras pelaksanaan Kurikulum tersedia masa hadapanFRC
  • pelaksanaan Amalan Pendidikan Berimpak Tinggi(HIEPs) di UniSZA.
  • pelaksanaan Service Learning University Malaysia (SULAM) di UniSZA.
  • pelaksanaan program pengajian 2u2i.
  • Memantau pelaksanaan Latihan Industri di fakulti berdasarkan garis panduan JPT.
  • Memantau pelaksanaan Education 4.0 di UniSZA.
  • Memantau Status Perancangan dan Pencapaian Pelan Tindakan Akademik (PTA)
  • Mesyuarat Majlis Kerjasama Ketua-Ketua Pusat Pengajaran dan Pembelajaran IPTA Malaysia   (MAGNETIC
  • Mesyuarat penyelaras Services Learning University Malaysia (SULAM)
  • Mesyuarat Penyelaras Akademik